PinExt Acte neccesare pentru cetățenia maghiară

Dacă tot vă povesteam zilele trecute că era să devin cetățean maghiar, tot zilele trecute mi s-a confirmat că sunt programată pe 23 August să depun jurământul. M-au întrebat mulți cum am făcut cererea și ce acte am avut nevoie, așa că m-am decis să le notez aici.

honositasi okirat 231 Acte neccesare pentru cetățenia maghiarăSă vă povestesc puțin și despre decizia luată de statul maghiar înainte de a vă da detaliile. În perioada dominației austro-ungare, multe familii de maghiari s-au stabilit în România. Aceste familii și descendenții lor trăiesc și astăzi aici. Statul maghiar a decis să le dea dreptul la cetățenie (înapoi) mai mult pentru că i-ar avantaja politic. Atâta timp cât unii dintre noi pot avea avantaje din asta, toată lumea e mulțumită. Aici există comunicatul.

Ca să fie cineva eligibil trebuie să aibă cunoştinţe de limba maghiară și să dovedească proveniența lui dintr-o familie maghiară. Asta se face pe baza actelor.

Actele necesare sunt: certificat de naștere, carte de identitate, certificatul de naștere al părinților, buletinele de identitate al părinților (după caz de deces), certificat de căsătorie propriu (după caz) și certificat de căsătorie al părinților sau de divorț (din nou după caz). Apoi e nevoie și de acte din partea bunicilor deoarece ei au atins oarecum acea perioadă. E nevoie doar de o persoană care să fi avut domiciliul într-o localitate sub dominația Imperiului austro-ungar (harta o găsiți aici). E nevoie de certificatul de naștere al acesteia/acestuia și buletinul de identitate. Dacă actele aduse sunt din partea perosoanei de gen feminin e nevoie și de certificat de căsătorie/divorț, dacă este cazul.

Actele în original se duc la traducere (trebuie să fie autorizată) iar mai apoi se pot depune în oricare localitate de pe teritoriul Ungariei și la ambasadă. Depunerea actelor este urmată de un scurt interviu. Din cauza cererilor în masă, durează undeva la 6 luni depunerea jurământului.

Eu mi-am depus actele la cea mai apropiată localitate de vamă undeva prin ianuarie. Interviul a decurs bine.

În concluzie, procedura este una foarte simplă. Dacă aveți întrebări vă aștept la căsuța de comentarii.